Awi……. My Life

Apa cara sekalipun…

Tiada pengumuman dalam Bahasa Tamil di KLIA >.<

Seperti yang kita ketahui, KLIA adalah salah satu lapangan terbang antarabangsa yang tercanggih didunia. Ia juga dikatakan agak unik kerana ia menggunakan 3 bahasa untuk menyatakan sesuatu pengumuman. Bahasa yang digunakan buat masa ini ialah Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Mandarin. Tetapi mana perginya bahasa Tamil yang mana bahasa yang digunakan untuk masyarakat ketiga terbesar di Malaysia.?

Kementerian Pengangkutan tidak ada perancangan membuat pengumuman dalam bahasa Tamil di Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA), Sepang, persidangan Dewan Negara diberitahu hari ini.
Timbalan Menterinya, Datuk Abdul Rahim Bakri berkata, kementerian itu mendapati tidak ada keperluan untuk membuat pengumuman dalam bahasa Tamil di KLIA kerana penumpang yang datang dari India bertutur dalam pelbagai bahasa ibunda.
“Selain Tamil, penumpang dari India turut bertutur dalam bahasa Hindi, Urdu, Malayalam, Telugu dan lain-lain lagi,” katanya pada sesi soal jawab persidangan itu di Kuala Lumpur, hari ini.
Abdul Rahim berkata, kebanyakan penumpang dari India juga adalah fasih dalam bahasa Inggeris yang merupakan bahasa kedua terpenting di negara berkenaan dan buat masa ini pengumuman di KLIA dibuat dalam tiga bahasa iaitu bahasa Melayu, bahasa Inggeris dan bahasa Mandarin.
Pengumuman dalam bahasa Arab dan bahasa Jepun pula dibuat mengikut musim tertentu sahaja, katanya.

Agak-agaknya la… kalau semua bahasa nak digunakan ketika pengumuman, berapa masa yang nak diambil yer… Jenuh la orang yang dok buat pengumuman tu tiap-tiap hari…. Bukannya sekali je flight tu… Banyak flight kat KLIA…

Advertisements

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: